söndag 7 december 2014

CHOKLAD,CHAGA & ANCHO KAN BARA BLI BRA!

Min chokladkaka med smak av Sprängticka......

Jag blev choklad sugen för 1:a gången på länge och tur att jag förberett med blötläggning av nötter! Egentligen så är dessa råa ,ej bakade kakor så lätta att göra.Vi talar förberedelse,  men sen går det undan och den måste  ju vila i frysen ett par timmar minst.Ta bara ut den ca 20 minuter innan servering!


CHAGA är kungen av alla svampar och går också under benämningen
SPRÄNGTICKA!
Det är en svart svamp som växer på trädstammar & om man har tur kan man faktiskt påträffa den på svenska björkar!
Den bosätter sig från 10 till 30 år på träden och upptar näring som koncentreras och blir till supernäring.
Traditionellt gör man te på chaga som har en naturlig sötma.
Den gör sig i smoothies & desserter.
Ryssland är lite av moderlandet för denna svamp som ffa trivs i kalla klimat.
Där har den i århundradet använts som naturmedicin till b.l.a magåkommor av olika slag.




CHAGA & ANCHO I FIN HARMONI MED CHOKLAD!

200 Gram Pecan Nötter
3 Stora msk Dadelsirap
Flingsalt
1 Msk Raw Cacao pulver

Mixa allt detta till en botten!
Tryck ut i en 15 cm form som är klädd med bakplåtspapper & oljad på kanterna med kokosolja.
Ställ kallt så länge.

Fyllning!

4 Dl blötlagda Cashewnötter mixas tillsammans med 1 dl vatten.
När den är helt slät så tillsätter man 2 msk raw cacao , 2 tsk chaga pulver, nypa flingsalt, 4 kryddmått chili/ choklad mix*
och 1,5 msk honung & mixar ihop.


Smält 1dl kokosolja i ett vattenbad försiktigt.
Låt maskinen gå på lågvarv och häll ner kokosoljan i en tunn stråle i cashews fyllningen.

Smaka av fyllningen och här kan man öka på mängden av choklad ,chaga  & chili om man vill.

Häll nu fyllningen över botten och ställ i kylen , medan man gör topplagret.

Smält 30 gram kakaosmör & 1/2 dl kokosolja ( ska bli ca 1 dl tillsammans)
blanda detta med 0,75 dl raw cacao pulver.
För en mildare choklad smak kan man ta 50/50 carobpulver & cacaopulver.
smaka av med honung ( 1-2 msk ) & flingsalt.

Häll detta över fyllningen i formen och vicka nu med lätt hand på formen så att glasyren täcker hela formen.
Det går inte att bre ut den för då kladdar den ihop sig med cashew fyllningenn.


* mixa lite av en torkad Ancho chilipeppar med lite raw choklad för att få en mix till tårtan.

Nu ska tårtan stå i frysen i 5-6 timmar & gärna över natten.
När jag låter min tårta stå över natten i frysen så tar jag fram den dagen efter och ställer några timmar i kylen.
Detta gör att den blir perfekt till servering.



Smaklig tårta!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar