söndag 23 november 2014

RAW CHEESECAKE MED SMAK AV PEPPARKAKA!

Rundade av helgen med en nyttig liten sötsak!


Rå Pepparkaks Cheesecake med Lingon!

Botten!

2 dl valnötter
1 dl torkade mjuka fikon (Ica eko)
1 nypa flingsalt
1 tsk kokosolja


Fyllning!


3 dl cashewnötter  blötlagda minst 4 timmar
1 banan
1 msk citron
2 msk lönnsirap*
4 dadlar blötlagda i 1 dl vatten ( 30 minuter)
20 gram kokosolja ( smält försiktigt i vattenbad)
1 msk pepparkakskrydda + en mindre udd salt


Topping!

 2 dl lingon 

 Börja med att göra botten.

Mixa valnötter till ett crunch tillsätt fikon, kokosolja och salt.
mixa allt  så att den håller ihop till en boll.

plasta en springform på 15 cm & tryck ut degen på botten.
Tejpa gärna plasten på utsidan av formen ,så att den inte bildar veck när fyllningen ska i.Ställ kallt så länge.

Gör nu fyllningen.

Häll det blötlagda cashewnötterna & banan i en mixer + 1 dl vatten från det blötlagda dadlarna.Mixa dem tillsammans & tillsätt citron,dadlar,salt,lönnsirap & fortsätt att mixa. Det ska bli en slät kräm.det kan ta ett tag om man inte har en höghastighets mixer.
Kokosoljan ska smälta försiktigt i ett vattenbad.

Nu ska pepparkakskryddan ( smaka av om man vill ha mindre eller mer av den) mixas i.Låt sedan mixern gå på låg var och häll i kokosoljan i en tunn stråle i smeten.

När smak & konsistens är bra så häller man fyllningen i formen över valnöts & fikon botten. Plasta in formen och ställ i frysen att stelna.

Allt från över natten till 4-5 timmar, beroende på när man ska servera den.

Om den står över natten i frysen så lägg den i kylskåpet i ett par timmar innan servering, annars räcker det att ta fram den en halvtimma innan servering i rumstemp.

Nu ska lingonen mixas till en sås, men ta bort några innan som ska vara hela.

Mixa lingon & sila såsen genom en trådsil.Rör såsen Och blanda i det hela lingonen , smaka av med lönnsirap.När det är dags att servera så häll såsen över toppen på kakan.

SMASKENS HELT ENKELT!


* Lönnsirap är ej 100% raw, kan bytas ut till yaconsirap.
kokosoljan smälter vid låg temperatur.

2 kommentarer:

  1. Mums, så gott! Tack för din kommentar på min blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack själv;)) Och Tack för allt gott du levererar på blogg & insta!
      trevlig fortsättning på dagen!

      Radera