lördag 15 november 2014

FAMILJEN KÅL PÅ MIN TALLRIK IDAG!

En matig sallad så värd att göra!


Idag gjorde jag sallad från familjen Kål!
Kål tillhör favoritgrönsak så här års för mig!
Den går att variera på så många sätt,fungerat både rått eller tillagat.

I min sallad så behövs det:

Grönkål
5-6 st brysselkål
En fänkål
En avocado
kimchi "hot" från Tistelvind
1 tsk Lemon Gogrilla piri piri sås
1 persimon*
1 hel citron
1 msk olivolja
örtsalt 
svartpeppar
rostade pumpakärnor

Börja med att skölja ,slunga och repa grönkålen, ta bort stammen.
Brysselkål & fänkål skivas på mandolin.




Lägg grönkål,fänkål & brysselkål i en skål och riv skalet från en citron,

pressa citronen, mät upp oljan,gogrilla såsen & häll allt över kålen.
Sedan strör man slutligen på örtsalten.

Nu börjar man massera kålen med varsam hand 
tills allt är väl blandat.
Detta kommer göra att kålen mjuknar och blir behaglig att tugga.

Som rå tillagning.

Strax innan servering tillsätter man 1 dl kimchi & avocado som är skuren i bitar.
Persimon skalar man och skär även den i kuber.
Den mörknar men så fort den hamnar i syran i salladen så trivs den.

Rosta pumpakärnor som strös över & några tag med pepparkvarn
 klart för servering!

*Persimon är en art som tillhör familj ebenholtsväxter.
 Frukt & fruktkött är orange och påminner om en tomat till utseendet.
Säsong är oktober / mars.
Den ska ätas mogen pgr av att vissa sorter i omoget tillstånd innehåller garvsyra.
Smaken är söt & fyllig.

Trevlig Kväll!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar