torsdag 20 november 2014

ETT BRÖD!

Måste vara 10 år sedan jag fick RIDDARBAGERIETS BRÖD i present!


Det är Johan Sörberg, domare i "Hela Sverige Bakar"  som ligger bakom alla recept i boken.

Den har liksom hängt med & sidan 65 är favorit!

Ett bröd som går snabbt att baka, är lätt att göra och ser dessutom snyggt ut !

Detta bröd är stor favorit hos mina ungar!





SOLROS & PUMPA BRÖD!

450 g / 4,5 dl  vatten

450 g / 7,5 dl vetemjöl

220 g / 4 dl rågsikt

10 g / 0,5 msk brödsirap

20 g 1/2  pkt jäst

20 g / 1 msk  salt

100 g / 2 dl  Solros & pumpafrö

Blanda alla ingredienser i en bakmaskin förutom fröna.

Kör degen på mellanväxeln i 5 minuter i assistenten eller knåda för hand i 10 minuter.
Tillsätt fröna det sista 20 sekunderna.

Nu ska degen vila i 20 minuter.

Sen delar man degen i två delar och rundriv* dem & låt vila ytterligare 10 minuter.

Sedan plattar man till degen & rullar till runda bröd .

Pensla brödet med vatten , strö på frön & toppa med grovt rågmjöl.
(Jag hoppade över frön på toppen denna gång)
Låt nu brödet jäsa 30-60 minuter, det ska nästan bli dubbelt så stora.
Värm ugnen till 250 grader.
När det är dags att sätta in brödet i ugnen så snittar man brödet i ett valfritt mönster , ca 1 cm djupt
Ett litet tips är att ställa en plåt längst nere i ugnen & hälla lite kallt vatten när man ställer in brödet.
 Det gör att det blir ånga som gör brödskorpan så mycket trevligare.

Sänk värmen till 220 grader och låt stå inne i ca 25 -30 minuter.
Lite tips och goda råd!

Bara kallt vatten inte finger varmt!
Siktmjöl får aldrig knådas eller köras för länge eftersom det kan bli styvt då.
Bäst är att alltid väga på digitalvåg när man bakar.
Det står  i gram & dl men att väga är att föredra.

Baka är mer beroende av exakt mått för ett lyckat resultat!

* Rundriv = lägg ut brödet på ett mjölat bakbord.
vik upp kanterna, degens undersida ska bli slät.
vänd degen & vik ner kanterna så att ovansidan blir helt slät.
Detta upprepas flera gånger.
Undertill kommer nu" verket" att bildas.
Det är den del av degen som inte blir slät.
Lägg degen på bordet. Ovansidan ska nu vara helt slät.
Bakskola på sidan 18 i boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar