måndag 17 november 2014

BURMESE CHICKPEA TOFU......

Kikärts tofu på ett kick, ingen blötläggning bara mäta ,koka och låta stelna i formen!

Ja, så enkelt kan det bli! 5 minuters förberedelse & 20 minuter tillagning så har man tofu, fast utan soja! 



Tofu!

110 gram eller 2,5 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
någon nypa gurkmeja
strax över 7  dl vatten


Först av allt, olja ett tunt lager olja ( kokosolja) i en form som mäter 20 cm x 20 cm.



Blanda mjöl , salt & gurkmeja i en skål.
Vispa i hälften av vattnet i mjölblandningen & vispa till en slät smet.
Koka upp resten av vattnet på spisen och sänk nu ner till mellan värme på spisen.
Vispa nu i mjölsmeten Och vispa konstant (ca 8 minuter) tills det är riktigt tjock & glansigt.

När smeten är klar så måste den omedelbart hällas i formen.
Nu ska den stå minst en timme och sätta sig, gärna längre.

När den har satt sig så är det en fördel att pressa den lite.

Det gör man genom att lägga hushållspapper på en skärbräda & placera tofun på,
lägga ytterligare hushållspapper på tofun & en skärbräda överst. Sen placerar man en tyngd på den övre skärbrädan och vätskan pressas ur tofun.
Man får känna efter när man tycker den är lagom fast.

Det blir så mycket bättre resultat på tofun.


Det förekommer ganska många recept på kikärta tofu på nätet!
själv har jag testat tidigare att göra ett recept från bloggen "My new Roots" &
det var bra , men jag tycker att det var mycket arbete, för vad man får ut av det!
Det fungerar inte riktigt som vanlig Tofu & min erfarenhet är att den passar bäst att marinera och inte tillaga,

Det  kommer strax ett roligt  recept på vad man kan göra med Tofun......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar